Sunday, October 13, 2013

Scrapbooking - hva er det?

Tja, hva er egentlig scrapbooking? De fleste forbinder det nok med bilder og album og det er helt riktig. De fleste av oss har nok også en eller annen gang utført en enklere form form scrapbooking. Hvem har vel ikke skrevet morsomme tekster, limt inn postkort, klistremerker, pratebobler og billetter i sitt fotoalbum – uten å vite at det kalles ”scrapbooking”?

Scrapbooking er helt forenklet - en måte å samle og bevare ens personlige og familiens historie i en album, eller på engelsk; scrapbook. Scrapbooking er med andre ord en blanding av fotoalbum, minnebok og dagbok. På norsk kan det også kalles en utklippsbok eller et kreativt album.  En scrapbook-side, også kalt en layout, bygges opp av kartong og mønsterpapir,  dekorert med ulike "scraps" der fotografiene som regel er i fokus.

Mange lager album om barna sine der de dokumenterer store og små happeninger. Noen har det i blodet og har helt siden barndommen samlet på f.eks billetter og ting og tang fra ferier. De som trenger det får samtidig utløp for sin kreativitet.

Dette er en hobby man gjør for seg selv og sine, og derfor er ingenting riktig eller galt. Hobbyen har fått endel kritikk for å være materialistisk, og dersom man surfer litt på nettet så ser man hvorfor. Utvalget i pynt og mønsterpapir er helt vannvittig og det kommer nye kolleksjoner til hver årstid, jul etc. Man kan lett svi av tusenlapper om man har behov for det, det er det kun en selv som bestemmer.

De fleste av oss forbinder scrapbooking med USA, men fenomenet og forgjengeren til scrapbooking startet faktisk i Europa så tidlig som under Renessansen (1300-1500-tallet). Folk begynte å kopiere fraser, skrive dikt, spare brev med mer i egne personlige bøker og skoler og bibliotek skapte en grunn for noe som kom til å kalles Common Place Books. Scrapbooking slik vi kjenner den i dag begynte på 1970-tallet, men teknikken med å fortelle historier med visuelle komponenter har blitt benyttet i flere hundre år. Mer om historien kan du finne i en egen artikkel som kommer snart..

1 comment:

Scrappegal said...

VELDIG bra artikkel, Beate!! :D